Dobro došli na stranice Bakinih Čarolija

  • +385 (0)98 187 61 39
  • info@bakinecarolije.com
  • Pon-Ned: 0/24

Gostima koji se  u  prirodnom i  domaćem okruženju   žele zabaviti i odmoriti od svakodnevnice,  u mogućnosti smo pružiti  razne igre naših baka i djedova ,  kako za odrasle tako i  za djecu .

Na određenom mjestu  postavi se znak  do kojega  treba dobaciti pincek  odbijen palicom. Onaj tko dođe što bliže meti, a to se mjeri stopama, koracima ili  palicom, je  pobjednik.

Klikeri se igraju u obilježenom prostoru u kome se nalazi rupa. Da bi igrač pobijedio, treba da svoj kliker ubaci u rupu, a onda njime pogodi kliker protivničkog igrača, ili obrnuto. Najbolje je da se kliker iz prvog bacanja ubaci u rupu, ili da se dobaci što bliže njoj. Nakon što je igrač završio sa svojim potezom, igraju ostali igrači. Igrač koji je ubacio kliker u rupu ima pravo da gađa kliker protivničkog igrača. Ukoliko ga pogodi, izbacuje ga iz igre. Ukoliko igrač nije ubacio kliker u rupu, a našao se blizu nje, postoji opasnost da će ga naredni protivnik koji ubaci kliker u rupu, vrlo lako pogoditi. Zato se ponekad primjenjuje taktika da se kliker baci što dalje od rupe, naročito u slučaju kada ga je prethodni igrač uspješno ubacio u rupu. Međutim, ukoliko igrač rizikuje i gađa u rupu, u slučaju pogotka biće u prednosti, jer će njegov suigrač onda morati da bježi. Ako igrač pogodi kliker protivničkog igrača prije nego što je ubacio svoj kliker u rupu, taj pogodak se pamti, i ako nakon toga ubaci kliker u rupu, pobijedio je. Međutim, ako protivnički igrač u međuvremenu pogodi njegov kliker, taj pogodak se poništava.

Za igranje ove igre nema pravila. Određena meta gađa se sa praćkom/šlajderom. Praćka ili šlajder je  komad drveta u obliku rašlji na kojem je rastezljiva guma. Kamenčić ili nešto slično stavlja se u gumu te razvlačenjem gume, gađa se meta.

Uz pomoć luka i strijele gađa se “orao” koji se nalazi u krošnji drveta.

   

Golf se igra sa kuhačama za miješanje pekmeza.

Od starta do cilja ima devet točaka kroz koje je potrebno progurati lopticu sa što manje udaraca. Pobjednik je onaj čija je loptica  došla do cilja sa najmanjim  brojem udarca.

Po završetku igre, moguće se slikati u figurama bake i čiča Baranjka.

Dvije suprotstavljene ekipe natječu se  s ciljem povlačenja suparnika. Ekipe  se rasporede duž konopa/užeta koji je najčešće promjera 2-3 centimetra, a cilj je na dani znak suca privući konop (a time i protivnički momčad) za određenu udaljenost.

 

U igri sudjeluje nekoliko igrača. Svaki igrač treba u vreći skakati unaprijed dogovorenu dužinu. Pobjednik je onaj koji prvi stigne na cilj.

Velika guma se stavlja   oko nogu  dva igrača/igračice na najnižu poziciju (skroz dolje na gležnjeve) a  treći igrač/igračica mora odigrati cijeli niz kompliciranih pokreta, uglavnom odraditi brojeve od 1 do 10 po unaprijed dogovorenom stilu:

1 –skoči jednom nogom na gumu

2 – s obadvije noge po gumama

3 – jednu nogu unutra pa skok na obadvije 

4 – skoči sa obadvije noge, okrene se oko sebe i opet skoči  na obadvije

5 – jednom nogom odigne jednu gumu i stane na obadvije gume, okrenešse 

6 – škarice; tri na jednu, tri na drugu stranu

– nogom odigne  gumu i ide  7 puta

8 – uzme gumu nogom koja joj je bliža, prebaci preko one druge (formira trokut),   ubaci i drugu nogu, izađe, okrene se i ponovi da bi se došlo odakle se krenulo

– je isto kao 8, ali sa skokom na obje gume na kraju.

10 – uskoči između guma i odozdo zahvati jednom pa drugom nogom. Onda se do 8 vrti okolo, na 9 izvuče  jednu nogu i na 10 skoči (raspetljan, naravno) na obje gume.

Savijača se može preskakati na više načina:

1. S obje noge istovremeno.
2. Naizmjenično (doskok na lijevu, doskok na desnu nogu).
3. Naizmjenično s jedne noge na drugu pa s obje.
4. S obje noge križanjem konopca u “osmicu”.

Na megataču  igraju se stare računalne igre.

Pogledom u kaleidoskop s jednim okom i istovremeno njegovim okretanjem  pokazuju se razno razne figurice.

Opuštanjem u orginalnoj lovačkoj čeki, delekozorom se prate zanimljivi sadržaji ili ptice u okruženju.

 

Na imanju se nalazi prvi i jedni hotel na svijetu  za kokoši “KOKOTEL”.

U hotelu borave razne ukrasne koke.

Šah se igra na kvadratnoj tabli ili ploči koja ima 64 polja. Polja (kvadrati unutar ploče) su naizmjence obojena u svijetlu i tamnu boju.  Svaki igrač ima svojih šesnaest figura, jedan bijele a drugi crne. Osnovni položaj figura na početku je jednostavan za upamtiti. Bijela dama na bijelo polje, crna dama na crno polje, lijevo do nje lovac, skakač i top. Kralj je na početku igre uvijek postavljen do dame, te redom dolaze lovac, skakač i top. Sve te figure postavljene su u prvom redu, dok je u drugom redu ispred njih postavljeno osam pješaka. Igra može početi otvaranjem pješaka ili skakačem.

U igri  pobjeđuje igrač koji je uspio matirati protivničkog kralja, odnosno kad se protivnički kralj šahiran i ne može se pomaknuti ni na jedno slobodno polje koje nije napadnuto, te ni jednom figurom ne može postaviti između kralja i figure koja je dala šah. Taj završni potez je šah-mat.   

Cilj svakog igrača je vući svoje figure po ploči i pokušati napraviti kombinaciju s tri figure koja se naziva Mlin. Kada dođe do uspješnog ‘mlina’ igrač ima pravo uzeti jednu figuru protivnika s ploče. Na kraju je pobjednik onaj igrač čije su figure ostale na ploči.

Svaki igrač ima četiri  figure jedne boje (crvene, plave, žute ili zelene) i postavi ih na odgovarajuća 4 kutna polja.

Zatim igrači jedan za drugim bacaju kocku, dok jedan od igrača ne baci broj 6 na kocki. Taj igrač započinje sa igrom !

Svaki igrač ima zadatak da svoje četiri figure što prije pomakne po ploči u “LUKU” svoje boje. Bacanje kocke se kod igrača izmjenjuje u smjeru kazaljke na satu. Svaki igrač smije bacati kocku samo jednom.

Igranje “Tablića”.

Glavna fora u ovoj igri je da s kartom iz ruke uzimate istu kartu s kupa u sredini ili više karata koje čine zbroj jednak karti iz ruke. Zatim taj “štih” uzimate ispred sebe. Na kraju se karte koje igrači imaju ispred sebe zbrajaju i upisuju u tablicu. Pobjedu nosi onaj koji je prešao prag od 101 boda.

Igranje “ Remija” i “ Kanasti”

Obje se igraju s dva špila standardnih karata. U Remiju igrači slažu serije karata istih vrijednosti i nizove “skala” koje idu od niže prema višoj vrijednosti. Kod Kanaste  se slažu stupci karata iste vrijednosti.

Igranje Belota

Belot se može kartati u dvoje, troje ili četvero. Svaka se partija Belota (bez obzira na broj igrača) sastoji od dijeljenja, određivanja aduta, zvanja, igranja i zbrajanja bodova.  Ova se kartaška igra karta sa svežnjem od 32 karte (as, kralj, dama (baba), dečko, X, IX, VIII, VII), i to kartama popularno zvanim mađarice. Djelitelj nakon miješanja nudi svežanj igraču s lijeve strane na presijecanje (igrač može presjeći ili udarivši rukom po svežnju dati znak da ne želi sjeći). Karte se dijele u obrnutom smjeru od kazaljke na satu. Karte se smiju podići jedino kad igrač ima pravo zvati. Inače se kažnjava igrom (162 boda). „Taloni“ – zadnje dvije karte, smiju se podići tek kad je objavljen, „zvan“ adut.

 

Radi se o igri s  pet kockica pod imenom Jamb (Yamb).  U ovoj igri igrači odlučuju   što ćete raditi s ishodom koji daju te kockice. Skupljaju se  jedinice, dvojke, trojke… pa minimalni i maksimalni iznosi, skale, trisevi itd. I to u nekoliko kolona, pa na taj način testirate svoju sreću pravovremenim odlukama koju ćete kombinaciju kockica upotrijebiti u nekom trenutku igre.

Osnovni cilj igre je jednim udarcem reketa udariti lopticu na način da pređe preko postavljene granice  i padne u polje protivnika. Protivničke strane tako naizmjence izmjenjuju udarce. Jedna strana osvaja poen ako je loptica pala u označeni dio protivnikovog terena, dotakla bilo koji dio protivnikova tijela ili opreme, ili ako protivnik uputi lopticu izvan označenog terena.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this